Cu cât o persoană are abilități mai bune de a recunoaște emoțiile, de a le înțelege, de a le exprima constructiv, de a le gestiona eficient, cu atât mai ridicată este calitatea vieții pe care această persoană o trăiește și cu atât mai mare este împlinirea personală pe care aceasta o resimte. Asta ne spun studiile. Inteligența emoțională ne influențează calitatea relațiilor pe care le stabilim cu cei din jurul nostru, ne creionează un drum lin către mult râvnita fericire.
Ne dorim asta cu ardoare, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Tot studiile ne arată că acei copii care au performanțe scolare mai bune, relații de prietenie frumoase și care sunt independeți și se descurcă pe cont propriu au o inteligență emoțională ridicată.
Cum putem să-i ajutăm să își dezvolte inteligența emoțională, ce unelte, instrumente putem să le oferim pentru a ajunge adulți sănătoși și echilibrați emoțional?
- Arată-i că îl înțelegi și empatizează cu el. Atunci când copilul tău te simte alături de el, se creează conectare între voi doi, iar aceasta duce creierul în starea receptivă, în care ființele umane pot învăța, coopera, interacționa cel mai bine cu cei din jur. În momentul în care tu empatizezi cu copilul tău, el învață de la tine, preia comportamentul pentru situații de stres/conflictuale iar în creierul lui se creează anumite trasee neuronale pe care le va folosi toată viața în situațiile similare. De asemeni, atunci când îi arăți empatie, îi este mai ușor să treacă peste momentele dificile.
- Ghidează-l în procesul de rezolvare a problemelor/conflictelor. Din nou, copiii preiau în copilărie, de la noi, adulții, niste unelte, instrumente, pe care le vor purta cu ei toată viața. După ce l-ai ajutat în identificarea trăirilor interioare, pasul următor ar fi găsirea unei soluții pentru ieșirea din impas. Punând întrebări cheie și oferindu-i posibilitatea să gândească singur o soluție, cu ghidajul tău, îl ajuți să deprindă o capacitate esențială pentru viitor: rezolvarea problemelor. Nu îi spune tu ce să facă, ajută-l cu întrebări să găsească singur drumul către ieșire!
- Permite exprimarea emoțiilor. Cu siguranță, modul în care copiii își exprimă furia, spre exemplu, poate să nu fie pe placul nostru. Dar a-i lăsa să facă față singuri duce la reprimarea emoțiilor, obicei foarte nesănătos pe termen lung. Trebuie să înțelegem că ei nu sunt adulți! Ei nu au experiența noastră de viață, creierul nu este dezvoltat ca al unui adult, nu au întregul sistem de gestionare a emoțiiilor creat, deci sunt șanse foarte slabe ca ei să își controleze furia, spre exemplu…
- Folosește-te de joc! Jocul este în primul rând limbajul universal al copiilor (toți copiii știu să vorbească această limbă), apoi un mod de comunicare, de exprimare și mai apoi o modalitate prin care copiii integrează situațiile dificile. Jocul este un instrument de nelipsit din “trusa părinților”, poți apela la el ori de câte ori există momente greu de gestionat cu copilul, dar este nevoie de exercițiu pentru ca noi părinții să ne aducem mai aproape acest instrument și să conștientizăm situațiile în care îl putem folosi.
- Fii tu un model de la care copilul să învețe. Modelează inteligența emoțională în relația voastră, folosește-te de ea ori de câte ori ai ocazia, iar copilul tău va prelua involuntar modul tău de a vedea lucrurile și de a gestiona situațiile dificile. Cu ajutorul neuronilor oglindă ( aceștia oglindesc comportamentul celor din jurul nostru) copiii adoptă și pe termen lung, integrează modelele noastre de reacție și de relaționare. Pune în cuvinte ceea ce simți tu în situațiile critice, gândurile tale, controlează-ți tu în primul rând emoțiile, iar copilul tău va prelua aceste lucruri folositoare pentru viitor.
Am descris pe scurt aceste instrumente si idei pe care le puteți integra în viața voastră pentru a dezvolta inteligența emoțională a copiilor, iar dacă vreți să aflați mai mult despre asta participați la conferința ce o are ca invitat pe Laura Markham, conferință ce va avea loc pe 13 mai, la București. Conferința este organizată de Totul despre mame, iar detalii legate de înscriere și prețuri puteți afla aici.