Parenting blând? Gânduri după conferința cu Laura Markham

Facebook

Pe 13 mai a avut loc conferința organizată de Totul despre Mame, cu Laura Markham, conferință ce a avut două părți, Cum să devii un părinte blând și Cum să crești un copil inteligent emoțional. Am participat la ambele părți cu mare drag, eram foare curioasă pentru că eu nu fusesem data trecută când a venit în România, în 2015.

Citindu-i articolele și cărțile am avut întotdeauna sentimentul de calm și blând și m-am folosit deseori de lucrul acesta, deschizând una din cărțile (sunt traduse amândouă și le găsiți aici și aici) sau unul din articolele ei atunci când simțeam că lumea (emoțiilor) se dărâmă. Apropo de “tehnica” asta pe care am folosit-o eu, poate și pe voi vă ajută să vă găsiți niște ancore, care să vă readucă la drumul blând și empatic de parentaj. Poate fi un breloc, un magnet pe frigider, o fotografie cu voi și copiii expusă undeva într-un loc vizibil, poți citi anumite articole sau poți răsfoi anumite cărți care te ajută să ieși din vârtej. Pe mine mă mai ajută când am perioade grele să mă întâlnesc cu persoane cu aceeași viziune despre educație, copii, emoții. Întâlnirile acestea mă reîncarcă și mă ajută să-mi aduc aminte pe ce drum am pornit.

Am simțit acest sentiment de calm și blând și la conferință, văzând-o pe Laura în personă, și mi se pare fantastic cum unii oameni pur și simplu emană prin toți porii blândețe, cum transmit prin limbajul corpului calmul și pacea interioară.

Am regăsit în Laura Markham un speaker autentic, ce știe să captiveze publicul, să îl țină antrenat, care știe ce se întâmplă în mintea și sufletul unui părinte. În cadrul conferinței au fost abordate subiecte de mare interes pentru cei prezenți în sală iar discursul ei parcă urma intuitiv întrebările ce se nășteau în mințile participanților.

Am apreciat faptul că slide-urile au fost realizate în limba română, în concordanță cu ceea ce Laura vorbea, a fost multă multă informație utilă, concentrată, pe fiecare slide și cred că foarte multe persoane din sală au fotografiat slide-urile pentru a lua cu ei acasă aceste informații prețioase.

Conferința a fost structurată în două mari părți, una despre parenting blând și cum devenim noi părinți blânzi, și una despre inteligența emoțională a copiilor și cum să creștem copii inteligenți emoțional. Mi-a plăcut tare mult că Laura Markham a folosit exemple din viața ei, situații dificile cu copiii ei, și am putut observa concret aplicarea instrumentelor parentingului blând. La finalul fiecărei părți au fost sesiuni de întrebări și răspunsuri, ce au durat fiecare aproape o oră întreagă, și inclusiv acest lucru m-a uimit, cum a răspuns fiecărui participant ce a adresat o întrebare, pe îndelete și cu răbdare.

Iubirea e esența.

Cred că dincolo de aspectele teoretice, de studii, de informația din domeniul neuroștiintelor, am regăsit în discursul Laurei Markham iubirea ca esență. Toți ne iubim copiii, toți vrem ca ei să crească bine, fericiți, să se simtă împliniți și să avem relații bune cu ei.

În momentul în care păstrezi ca valoare fundamentală iubirea în relația cu copilul tău și faci un efort voluntar să descoperi și să trăiești autentic iubirea, restul obiectivelor enumerate mai sus (ce ne dorim noi pentru copiii noștri) se împlinesc de la sine. Și de ce zic să facem un efort voluntar să descoperim iubirea autentică? Pentru că este foarte posibil să o fi primit/învățat distorsionat, să se fi agățat de ea traume, dureri, suferințe, alte emoții neexprimate, și noi să fi înțeles că iubirea este cu totul altceva.

Am înțeles poate că iubirea înseamnă să-i mai dai o palmă la fund copilului, să știe de frică (mie mi se face pielea de găină când văd aceste două concepte unul lângă celălalt…dacă iubești, celuilalt trebuie să-i fie frică?), să-l pedepsești din iubire, să-l ții din scurt că i se urcă la cap, să nu îl iei în brațe că se învață (mi se pare îngrozitor de trist să blochezi o astfel de nevoie fundamentală pentru ființele umane, iar despre atingere puteți citi mai multe într-un articol scris de Diana Vijulie), să controlezi cealaltă persoană sau să te folosești de vinovăție și rușine pentru a obține modificări în comportamentul celuilalt…

Cred eu că întreaga conferință cu Laura Markham a venit în întâmpinarea nevoilor noastre ca părinți, ca un antidot la felurile astea ciudate în care noi am învățat iubirea. Ca elemente centrale ale relației părinte-copil din viziunea parentingului blând aș vrea să menționez: empatia, răbdarea și conectarea. A fi părinte blând nu înseamnă să nu pui limite, să lași copilul de izbeliște, înseamnă să știi să spui “nu” cu duhul blândeții. Tot a fi părinte blând înseamnă să te cunoști pe tine însuți/însăți, să fii conștient de limitele tale, să înțelegi că atunci când copiii au un comportament nedorit nu au ceva personal cu tine, ci este o modalitate prin care ei comunică emoțiile lor dificile.

Și pentru că nu vreau să resimțiți toate acestea ca pe niște presiuni, vă recomand să le luați ușurel. Nu ajungi undeva dacă nu pornești. Important e să pornești. Cu pași mici, uitându-te în primul rând la tine și-n interiorul tău, văzând locurile unde ai nevoie să sapi, să vindeci, să pui plasture, iar mai apoi către copilul tău, prin filtrul iubirii.

Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *